Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Novinky Technológie Vzdelávanie Zákulisie

To najlepšie z The Summit 2013

Na konci októbra sa podarilo našim dvom kolegom dostať sa do Dublinu na jednu z najväčších web konferencií v Európe – WebSummit, resp. po novom The Summit. Keďže išlo o  mega konferenciu, snažili sa navštíviť čo najviac prednášok a čo najviac si z nich odniesť.  Toto sú tie najlepšie prednášky, zaujímavé startupy a myšlienky.

To najlepšie z prednášok 

Anne Pascual z IDEO Munich jednoducho pomáha firmám s tvorbou nových produktov. Zameriavajú sa na hodnotu pre zákazníka a dizajn. Podľa Anne by mal byť dizajn základnou súčasťou produktu, ako to možno vidieť pri AirBnB alebo MailBoxe. Technológia vytvára možnosti, no dizajn tvorí hodnotu. Funkcionality by sa nemali pridávať len preto, že je to možné. Naopak, cieľom má byť neustále redukovať zložitosť, aby bol produkt príjemný na použitie. Jasne definovaný cieľ, respektíve odpoveď na “Prečo?” vám pomôže nestratiť nadhľad počas cesty. Tiež vám pomôže zameriavať sa viac na budúci rok ako na budúci týždeň.

Garry Vaynerchuck, prisťahovalec z Bieloruska, dokázal v 13-ich zarábať 3000 USD týždenne, a to nepredával trávu, ale bejzbalové kartičky. Má pocit, že väčšina marketuje a vytvára produkty ako v roku 2009 a nie 2013. Treba žiť v súčasnosti, inovovať, skúšať a učiť sa. Pri inováciách sa na začiatku ťažko určuje ROI, ale ak to neskúsite, nezistíte ho. Ak netrávite rozumné množstvo času sledovaním insightov a myšlienok na twitter.com/search, tak prehrávate. Sám tam trávil 14 hodín denne. Internet je najväčšia kultúrna zmena našej doby, a to sme ešte len na začiatku prepájania reálneho sveta s webom. Najväčším problémom súčasnosti je, že sa nezameriavame na hodnotu pre zákazníka, ale pre nás. Miesto nových zákazníkov by sme sa mali sústrediť na life time value a retenciu, lebo to je cesta k dlhodobo udržateľnému biznisu. No teraz chce byť každý šprintér ako Instagram. To, či projekt uspeje, záleží na exekúcii a pracovnej morálke.

Bolo fascinujúce sledovať Elona Muska naživo. Mám však pocit, že je oveľa inšpiratívnejší tým, čo robí, ako tým, ako rozpráva,  i keď to môže byť aj jet lagom. Perfektný bol však aj írsky minister. Veľmi vkusne sa zapájal, bol vtipný a zorientovaný. Myslím, že v ten večer získal v publiku pár hlasov.“Obávam sa zlyhania, ale to ma nezastaví od skúšania.“ „Pri Tesle sme premysleli každý malý detail, ktorý vedie k zážitku majiteľa.” Elon Musk. „Vynimoční majú guráž vložiť všetko, čo majú, do toho, čomu veria.“ „Potom ich ľudia môžu nasledovať“. Shervin Pishevar

To najlepšie zo startupov

Evernote Camera Roll 20131030 232915

Na websummite bola obrovská pozornosť venovaná startupom. Obidve hlavné sály boli priam posiate startupmi. Stánky boli nasekané vedľa seba ako na nejakom trhu s lacným tovarom. Owneri vykrikovali a odchytávali si okoloidúcich ludí, aby im mohli „pitchnúť“ svoj projekt. Nebudem písať o všetkých, ale spomeniem len tých, ktorí ma zaujali najviac.

Cubesensors.com jet technologický startup zameraný na meranie kvality životného prostredia okolo nás. Oslovil ma kvalitným designom zariadenia a tým, že tento projekt má prispievať ku skvalitneniu života. Designová krabička rôzne meria hodnoty v miestnosti a na základe odporúčaných limitov upozorňuje majiteľa. Upozornenia sú napríklad také, aby človek otvoril okno, napil sa vody, rozsvietil viac svetlo a podobne. Produkt pôjde do produkcie v najbližších týždňoch a bude stáť niečo okolo 200€.

Kiwi.ki je zariadenie, ktoré automaticky odomkne dvere ,keď sa k ním priblížite na určitú vzdialenosť. Je to obdoba ako #august. Mali veľmi pekný design a sú pripravení vyraziť do produkcie. Ide o automatický zámok ovládaný na diaľku.

WOW

To najväčšie prekvapenie však prišlo až po ceste domov z konferencie. Sedeli sme v autobuse a prihovoril sa k nám jeden chalan z Čiech. Študuje v Anglicku a tak sme trocha pokecali. Vypadlo z neho, že študuje „strojarinu“ a vynašiel nový materiál. Materiál ľahší a pevnejší, ako hliník. Cena výroby takéhoto materiálu je nižšia, ako cena výroby obdobných zliatin. Dostal som do ruky vzorku, vyzeralo to trocha ako surový karbón. Bolo to ľahučké a pevné. WOW. Petr sa stal dobrovolníkom na Summite, len preto, aby sa dostal bližšie k investorom. Takto sa to má robiť. Chytiť šancu za pačesy a nepustiť sa jej.

Na záver treba dodať, že Web Summit nebol len o rečníkoch a startupoch, ale o všetkých ľuďoch, čo sa tam stretli. Je to úplne iný svet, plný odhodlania a chuti niečo dokázať, zlepšiť svet. Bolo nesmierne obohacujúce stať sa aspoň na chvíľu jeho súčasťou.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

4 odpovede na “To najlepšie z The Summit 2013”

Mohol by som dostať nejaký kontakt na toho chalana z Čiech čo ste ho stretli v autobuse?? Alebo aspoň meno…

Odpovedať

Chalani, vdaka za post, vela som sa dozvedel, naozaj zaujimava a inspirativna konferencia.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *