Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Zákulisie

Ako byť v hocičom lepší ako väčšina ľudí

Na svojej podnikateľskej ceste som sa musel naučiť milión zručností, o ktorých som nemal ani šajn. Keď ste malá firma, ako zakladateľ robíte všetko (programujete, predávate, robíte helpdesk, marketing). Ako rastiete, prichádzajú nové výzvy (prijímanie ľudí, manažovanie, vedenie projektov, atď.). Toto neustále objavovanie nepoznaného vesmíru je jedna z vecí, ktoré ma na tom tak strašne bavia.

V športe to mám podobne. Pred 3 rokmi som začal trénovať na triatlon (plávanie, bicykel, beh). Keďže z týchto troch disciplín som vedel obstojne iba behať, musel som sa vypracovať. Pri plávaní som skoro umrel po 50 m a pri bicyklovaní na cesťáku som nevedel poriadne šľapať ani 5 minút vkuse.

Na základe mojich skúseností som spísal postup, ako sa pomerne rýchlo naučiť čokoľvek tak, že budete lepší ako väčšina ľudí. Stačí splniť 5 bodov.

Asi vás nepoteším. Nebude to žiadna mágia a zároveň na úvod musím povedať, že čo funguje mne, nemusí fungovať všetkým. Ale je cca 84% pravdepodobnosť, že to pomôže aj vám.

Základ je neustále kombinovať 2 aspekty: prax a vzdelávanie.
Prečítate si niečo, vyskúšate niečo. Alebo si niečo vyskúšate, a potom si o tom prečítate, ako sa to má robiť správne :). Pretože práve pri takomto striedaní týchto vecí sa vám bude postupne skladať puzzle. Zrazu zistíte v praxi, že AHA, toto je ono, hmmm.. ale predstavoval som si to úplne ináč, keď som to čítal. Ok. Už budem vedieť nabudúce. 

Prax

Niet pochýb, že najviac sa naučíte robením konkrétnej veci. Nebojte sa tej temnoty, ktorú máte pred sebou, a faktu, že ničomu nerozumiete. Iba to skúste. Zistíte, o čom to je.
Áno, také jednoduché a zároveň ťažké to je. Postupne ako budete mať viac a viac „tréningov“ za sebou, temnota sa bude rozplývať a začnete objavovať zákonitosti, ako daný skill funguje. Najkrajšie potom je, že zistíte, že veľa skillov má podobné zákonitosti a ďalšie sa už budete vedieť učiť rýchlejšie.

Aby ste sa v danej veci pohybovali dopredu, je potrebných 3-5 tréningov týždenne (Paretovo pravidlo). Mne aj iným sa osvedčil tento pattern za týždeň:

1 tréning = zbytočnosť, žiaden progres
2 tréningy = najhoršie minimum, malé napredovanie, skôr udržiavanie sa v danom skille
3 tréningy = pomer cena:výkon úplne super – štandardné napredovanie
4 tréningy = super napredovanie, chcete byť v tom lepší ako väčšina priemeru 🙂
5 a viac za týždeň = keď v tom chcete byť fakt master

Vzdelávanie

Pri niektorých skilloch nie je na škodu najskôr si niečo o tom prečítať – môže vám to pomôcť neumrieť pri prvom skúšaní :). Ale na úvod by som to so štúdiom nepreháňal. Čo najskôr sa pushnite do skúšania danej veci. Vždy uvádzam príklad so saltom: Môžete si prečítať milión kníh o tom, ako sa majú správne robiť saltá. Stavím sa s vami, že ho aj tak neurobíte, kým to nevyskúšate desiatkykrát.

Keď si danú vec trošku pochytáte a myslíte to s ňou vážne, je na čase serióznejšie zapojiť mozog:

  • kúpiť si najlepšiu knihu(y) k danému odboru a začať čítať a skúšať prečítané veci v praxi;
  • čítať blogposty, twitter a najnovšie tipy a triky k danej veci realtime od uznávaných odborníkov;
  • dostať sa do komunity, pozerať filmy a dokumenty o danom skille – smere.

Špeciálny tip:
Najbrutálnejšie napredovanie v danom skille zabezpečíte tým, že si nájdete mentora – trénera. Pretože to, čo budete skúšať systémom pokus – omyl, robiť začiatočnícke chyby, točiť sa v kruhu a neefektívne využívať čas a peniaze. To všetko vám vie správny mentor – tréner ušetriť. Ak to s niečím myslíte vážne, rozhodne si niekoho nájdite.
(Jedna hodina práce / tréningu s mentorom vám ušetrí 10 a viac hodín vlastného snaženia.)

Špeciálny tip 2:
Veľmi veľa ľudí sa učí vizuálne, resp. keď vidia danú činnosť robiť. Snažte sa účastniť toho, keď daný skill predvádza váš mentor alebo hocijakí profíci. (Chcete behať, pozerajte bežcov. Chcete variť, pozerajte kuchárov. Chcete prednášať, pozerajte perfektné prednášky. Pozerajte filmy a ostatné veci súvisiace so skillom.)

Konkrétny príklad, ako sa ja učím nový skill

  1. zistím, že ma niečo baví alebo potrebujem nejaký skill kvôli dosiahnutiu svojho cieľa (vedieť robiť pohovory – vedieť plávať)
  2. prečítam si o tomto skille základné, populárne a veľmi jednoduché články pre začiatočníkov (ako vôbec má vyzerať taký pohovor – že ak neviem dobre plávať, mám si nájsť trénera)
  3. spravím danú vec (robím nejaké pohovory – poplávam si v bazéne)
  4. znova si prečítam o danej veci, zúčastním sa prednášok, čítam blogy, získavam feedback od mentora, snažím sa účastniť danej veci aj ako pozorovateľ (o tom, ako viesť pohovory, čo sú najčastejšie chyby … – správne techniky plávania, pozerám youtube videjká) 3. a 4. opakujem pozmenené o to, čo som sa naučil v praxi a čo som si prečítal
  5. neustále hľadám a skúšam nové efektívne cesty, meriam si progres a vyhodnocujem svoje napredovanie (ale to je na ďalší článok)

5 bodov ako sa stať lepším ako väčšina

V akomkoľvek skille budete o polroka (max. rok) lepší ako väčšina ľudí na svete, ak splníte týchto 5 bodov:

  • budete daný skill trénovať podľa plánu a pod dohľadom skúseného mentora 3-4-krát za týždeň
  • prečítate si základné knihy k danej téme
  • budete nad daným skillom premýšľať a analyzovať
  • nie ste totálny antitalent na daný skill (tu sa nič nedeje, ak ste a z nejakého nepochopiteľného dôvodu sa chcete daný skill naučiť – iba potrebujete viac času a viac trpezlivosti)
  • nemali by ste mať ultra smolu (zranenie alebo iné dôvody, prečo nemôžete venovať tomu poriadne čas). 

4 body ako byť najlepší na svete

Nalejme si ale čistého vína. Ak chcete v niektorom skille patriť k svetovej špičke, alebo chcete byť v tom najlepší v celom vesmíre, potrebujete pridať ešte tieto 4 body:

  • 5-10 rokov premysleného, hustého tréningu pod dohľadom skúsených mentorov (resp. celý život)
  • naštudovať a hltať všetko okolo, čo je k danému skillu a jeho príbuzným
  • veľký kus talentu na daný skill (prípadne rozvinutie talentu tým, že ste daný skill začali robiť ako malé dieťa)
  • veľký kus šťastia a priania osudu.

Keď vyskúšate tento postup aspoň na jednom skille a sami zažijete, že to funguje, potom si uvedomíte, že ste schopný dosiahnuť čokoľvek. Že je to vždy iba otázka praxe (tréningu), vzdelávania sa a času.

Enjoy.

Autor: Michal Truban

Mišo je prirodzeným dôkazom toho, že poctivý biznis sa dá robiť aj v teniskách a bez zbytočných oficialít. Je zakladateľ WebSupportu, startupu Nicereply, InHiro či inteligentnej stoličky Neseda.

24 odpovedí na “Ako byť v hocičom lepší ako väčšina ľudí”

Vdaka, ze si si nasiel cas podelit sa o svoj pohlad 😉 Tiez podobne robim a po citani knihy 4-Hour Chef od Ferrissa, lepsie chapem suvislosti a lepsie ma to bavi.
PS: Niektore myslienky mas tiez od Ferrissa? 🙂

Odpovedať

som rád, že mi to Mountain Lion automaticky predčíta za mňa :))

Odpovedať
5 geniálnych myšlienok pre mladých kreatívcov | Róbert Suja Bloghovorí:

[…] od Miša Trubana – “Ako byť v hocičom lepší ako väčšina ľudí” – prečítajte si ho tu. Sú tam super rady, ako napredovať a stať sa tým, kým chcete […]

Odpovedať

mega clanok, vela ludi to ale bohuzial nechape a pritom je to take jednoduche ked uz raz do toho (uspesneho stavu ) padnete tak uz nikdy neprestanete bo viete ake je to krasne.
VYBORNA knizka ktoru by som dal kazdemu cloveku co zacina zit vo veku 1ka na stredne skole je Napoleon Hill Law of success. Edicia z roku 1924 ma nieco cez 1000stran ale je to najhodnotnejsich tisic stran ake som kedy cital.

Odpovedať

Dobre popísaný postup. Učiť sa a skúšať zároveň a nepodceňovať nie len tréning samotný, ale aj jeho množstvo a intenzitu. Sám som pred rokmi aplikoval niečo podobné, keď som sa venoval jednému športu a neskôr ako tréner vychoval pár šampiónov. Dnes už športujem, len rekreačne, cykloturistika ma bavía, ale aj tak ešte niektoré aspekty používam, lebo chcem aj hobby robiť poriadne. Dúfam, že si tento článok prečíta dosť ľudí, ktorí chcú svoje ciele dosiahnuť naozaj, nie ich len deklarovať. Úspech nie je náhoda, je dielom poctivej driny na sebe samom.

Odpovedať

Strasny bullshit.
Nehnevaj sa, ale cakal som nieco pre kategoriu ludi 30+. Toto je pre studentov a aj tak to nema ani stavu ani emociu ani pribeh. Co uz je aj na blogu uhorka?

Odpovedať

Pekne vystihnute a zhrnute do jasnych bodov. Z mojej skusenosti povazujem za velmi dolezite, aby clovek dokazal zit ten svoj vysnivany quest a tym padom sa dokaze spravne nastavit k prekonavaniu prekazok a padov (napriklad na chrbat pri treningu salta).
Tiez mi pomaha ked o danej teme citam a tym padom sa nad tym vsetkym zamyslam. V tomto odporucam vsetkym dobrodruhom knihu Engineering Alpha 2.0, ktora je presne urcena na to aby sme spoznali a experimentovali a dokazali tak posuvat svoje hranice.

Odpovedať

A prečo mám byť lepší ako ktokoľvek iný? Mne stačí, že som šťastný
🙂

Odpovedať

Nasiel som tento uryvok z knihy Nova Zem od Eckharta Tolleho, mozno stoji za to zamysliet sa nad tym, ci to nie je prave EGO, co chce byt lepsie ako ti druhi:

Ego neustále hlídá, jestli mu nehrozí ponížení nebo jakékoliv jiné „zmenšení“. Pokud usoudí, že ano, spustí opravný mechanismus pro obnovení mentální formy „já“. Když ho někdo začne obviňovat nebo kritizovat, čímž mu způsobí újmu, okamžitě přistoupí k obraně a začne se hájit a/nebo napadat jiné. Jestli ten druhý má pravdu, nebo ne, není v tu chvíli pro ego vůbec důležité. Daleko víc než na pravdě mu záleží na vlastním bezpečí. Tak funguje obrana psychologické formy „já“. Dokonce i tak běžná věc, jako když zakřičíte něco na řidiče, který vás nazval idiotem, je automatická, nevědomá reakce vašeho ega. Jednou z nejčastějších obranných reakcí ega je hněv, který způsobuje jeho sice dočasné, zato velmi výrazné posílení. Všechny obranné mechanismy, které ego považuje za smysluplné a potřebné, jsou ve skutečnosti zcela dysfunkční. Mezi nejpatologičtější patří fyzické násilí a podléhání velikášským představám.

Vědomé ponižování nebo oslabování ega bez jakékoliv následné snahy o jeho obnovu považuji za velmi účinné duchovní cvičení. Vřele vám doporučuji občas s tím experimentovat. Když vás například začne někdo kritizovat, obviňovat nebo vám nadávat, zkuste pro změnu, místo abyste se okamžitě začali bránit, neudělat nic. Dovolte mu, aby vás „ponížil“ a pozorně sledujte, jaké to ve vás vyvolá pocity. Prvních pár vteřin vám to nejspíš bude velmi nepříjemné a budete si připadat „takhle malincí“. Pak v sobě ale objevíte nový prostor, jenž náhle jakoby ožije, a vy si uvědomíte, že jste se vlastně nijak nezmenšili, ale že naopak expandujete. Tak můžete dojít k úžasnému uvědomění: když jste zdánlivě nějakým způsobem poníženi a dokážete na to nejen navenek, ale i vnitřně nereagovat, uvědomíte si, že jste o nic skutečného nepřišli. Tím, že jste se na určité úrovni „zmenšili“, jste na jiné naopak „vyrostli“. Jakmile se přestanete bránit a snažit se jakkoliv posilovat svou formu, přestanete se s ní a se svou mentální představou o ní ztotožňovat. Tím, že ztratíte na důležitosti (z pohledu ega), vaše nitro expanduje a vytvoří prostor pro Bytí. Vaše skutečná síla, to, co jste za formou, pak začne vyzařovat skrze zeslabenou formu. Přesně o tom mluvil Ježíš, když řekl: „Popřete sami sebe,“ nebo „Nastavte druhou tvář.“

To ovšem neznamená, že byste se měli nechat zneužívat nebo se stát obětí nevědomých lidí. Někdy si situace vyžádá, abyste někoho poslali „někam“ a nebrali si žádné servítky. Pokud do toho nezapojíte ego s jeho snahou se neustále bránit, budou mít vaše slova neuvěřitelnou sílu. Jestliže to bude nutné, můžete samozřejmě komukoliv říct jasné a pevné ne. Pak to bude, jak já říkám, „skutečné ne“, oproštěné od jakékoliv negativity.

Až když se smíříte s tím, že nikdy nebudete slavní, že z vás nebude „někdo“, teprve pak se můžete spojit se silami vesmíru. To, co ego považuje za slabost, je ve skutečnosti jedinou pravou silou. Tato duchovní pravda říká pravý opak toho, čeho si cení současná společnost a podle čeho nás formuje.

V moudré knize Tao-te-ťing se píše: „Buďte širokým údolím světa…“ Tak se stanete celiství a „vše k vám přijde samo“. Většina lidí dnes touží být spíše horou.

Také Ježíš v jednom ze svých podobenství říká, „Ale jsi-li pozván, jdi a posaď se na poslední místo; potom přijde ten, který tě pozval, a řekne ti: ,Příteli, pojď dopředu!‘ Pak budeš mít čest přede všemi hosty. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“

Nesnažte se posilovat své falešné já tím, že se budete chlubit nebo předvádět. Nesnažte se vyčnívat, být výjimeční, udělat dojem nebo na sebe přitáhnout pozornost. To znamená, že někdy nemusíte vyjádřit svůj názor, i když to všichni kolem zrovna dělají – uvidíte, co to s vámi udělá.

– Nová země, Eckhart Tolle

Odpovedať

Poprosím o definíciu pojmov, osud a šťastie. Ďakujem

Odpovedať

O osude som nehovoril a ak nevies co je stastie, riad sa radami Michala Trubana, budes aspon uspesny 😉 Prajem Ti vsetko dobre

Odpovedať

Super článok, veľmi dobre sa čítal. Podobným sposobom som pred pár mesiacmi začať tvoriť affiliate weby a prvé výsledky na seba nenechali dlho čakať 🙂

Odpovedať

[…] Vzdelávanie v mojom odbore je pre mňa veľmi dôležité. Veľa marketérov túto dôležitú časť podceňuje a ja verím, že nepatríte medzi nich. Každý deň sa snažím aspoň 30 minút venovať sebavzdelávaniu, či už čítaním blogov, kníh, počúvaním podcastov, pozeraním videí na YouTube…možností je skutočne veľa. Teoretické znalosti, ktoré vstrebám sa potom snažím uplatniť v praxi. Toto je vlastne celý princíp ako sa stať profesionálom v tom, čo robíte a byť lepší ako väčšina ľudí – kombináciou praxe a vzdelávania. Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk, na túto tému napísal veľmi pekný článok. […]

Odpovedať

trošku ma irituje tá slovenčina skill hrozné ale článok ak si odmyslím tie skilly je fajn a vlastne asi je ten článok písaný pre mladých tak je to v poriadku 🙂 Miro

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *