Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Tipy a triky Zákulisie

Hackathon numero tre

Po dlhšom odkladaní a presúvaní termínov sa nám podarilo vo firme zorganizovať už tretí celofiremný hackathon. Od minulých ročníkov sa tento líšil hlavne v obsadení, najmä pre príchod nových ľudí do firmy. Nestratil však na kvalite – práve naopak: na hackathone vzniklo veľa dobrých nápadov. Niektoré z nich už v našich hlavách boli dlhšie, ale nenašiel sa na ne popri bežnej práci čas. Práve voľnejší duch hackathonu nám pomohol dotiahnuť ich až do víťazného konca.

Tento rok sa líšil aj tým, že sme mali hackathon v priebehu pracovného týždňa a nie cez víkend. To malo za dôsledok menšiu posádku, keďže ďalší sa museli starať o plynulý beh firmy. Po minulé roky sa niektoré projekty nepodarilo úplne zrealizovať. Tento rok sme si však dali jediné pravidlo, a to aj navzdory voľnosti, ktorú hackaton predstavuje: dokončenie všetkých projektov do konca hackathonu. Mali sme na to približne nejakých tridsaťjeden hodín od štvrtkového rána do piatka večera. Hneď na začiatku teda bolo nutné, aby sme zľahka pribrzdili naše myšlienky a robili na projektoch, ktoré dokážeme reálne do tohto času doviesť až do konca. Oproti minulým rokom sme si v tejto oblasti o dosť polepšili. Po menších raňajkách, brainstormingu a rozdelení do tímov sme sa konečne mohli plne oddávať pohodičke, ktorá v kancloch zavládla. Musíme sa pochváliť, že tento rok priniesol vyhajpované projekty. Veď posúďte sami.

Support.WS

Prerobenie našej starej Wiki, ktoré zahŕňalo hlavne aktualizovanie starých článkov a prepojenie s naším systémom na správu ticketov. Vďaka tomuto prepojeniu vzniklo aj fórum, kde môžete písať svoje otázky, prípadne si môžete radiť navzájom. Pri tomto projekte prispel trochou takmer každý z firmy.

support.WS

Odkaz: http://support.websupport.sk/

ElasticSearch

Implementovanie nástroja ElasticSearch do nášho interného systému. Na prvý pohľad nič zaujímavé. Vyhľadávanie faktúr, hostingov atď. sa nám však podarilo z 5 – 15 sekúnd stiahnuť na 62 milisekúnd. Zároveň vieme vyhľadávať oveľa viac informácií.

Screen Shot 2013-06-19 at 9.58.36 PM

Kapustnica

Webka, kde môžete nájsť pomocníka presne pre vás. Či už potrebujete napiecť zákusky, poupratovať alebo opraviť niečo v domácnosti.

 

Odkaz: http://kapustnica.sk/

Mail logger

Chalani nakódili mailový parser logov, ktorý dokáže spájať jednotlivé logy mailu do ucelenej správy. Tá je následne rozparsovaná a výsledok je vyhodený do grafickej podoby, na základe ktorej vieme určiť hlbšie súvislosti medzi mailami. Vďaka tejto aplikácii tak vieme vyhľadávať v logoch oveľa rýchlejšie a prehľadnejšie.

 Mail Log

Finery

Blogovací portálik, ktorého cieľom je centralizovať váš život zo všetkých sociálnych sietí. Pár klikmi viete naimportovať vašu doterajšiu sociálnu identitu, doplniť ju o ďalšie zážitky a zverejniť ako jednoduchý blog. Ako jediný projekt bol už pár hodín pred vyhodnotením vonku a zbieral svojich prvých reálnych používateľov.

 

Odkaz: http://finery.me/

Helpdesk tools

Sada nástrojov pre náš helpdesk, ktorá mu pomáha pri každodenných úkonoch. Od odchytu domén až po zistenia rôznych informácií o doméne. Tento nástroj má plány aj do budúcnosti, kedy by mali pribudnúť aj ďalšie featury.

 helpdesktools

Uprataj

Projekt, ktorý tu bol aj minulý rok. Upratovacia čata v podobe niektorých našich báb opäť prevetrala celú firmu a okrem čistoty za sebou zanechala aj prerobenú kuchynku na helpdesku.

V piatok o sedemnástej nasledovali prezentácie jednotlivých projektov. Každý dostal tri body, ktoré mohol rozdeliť jednotlivým projektom. Aj keď všetky projekty boli dobré, o víťazovi sa šuškalo už skôr (a tip vyšiel). Po sčítaní hlasov to vyzeralo na prvých troch miestach takto:

1. ElasticSearch 

2. Mail logger 

3. Support.WS / Finery

hackathon-all

Nechajte sa aj vy inšpirovať a zaveďte takéto hackatony aj vo vašej firme. Nebudete to ľutovať. Okrem dobrých nápadov, ktoré sa stihnú zrealizovať, si môžete urobiť aj po-hackatonovskú párty, kde sa celý hackathon dobre zaje a zapije! 🙂

3 odpovede na “Hackathon numero tre”

Ešte by to chcelo doplniť rozdelenie podľa tímov … že ktorý tím, čo robil, prípadne aj s ľuďmi a odkazmi napr. na ich twittre. 🙂

Odpovedať

Zaujimalo by ma ci planujete elasticsearch aj na standardnom hostingu. Tento vyhladavaci system velmi rad pouzivam, mam ho na niekolkych vyznamnych projektoch avsak u vas mi to chyba. Viem ze je moznost ES nainstalovat na vServer ale to uz nieje to co chcem.

Inak WS 🙂 gratulujem ste NO.1

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *