Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné

Ženy v technologickom svete

Zajtrajšok je Medzinárodným dňom žien v IT. Všetkým babám v tomto odvetví blahoželáme a ponúkame článok, kde mapujeme zastúpenie nežného pohlavia v slovenskej IT brandži.

Téma žien vo vede a tech biznise je momentálne veľmi aktuálna. Najčastejšie sa rozoberá otázka, prečo je žien v IT tak málo. Rozhodli sme sa preto predstaviť vám baby v slovenskom online/IT odvetví, ktorých sa nám podarilo nájsť viac, ako sme pôvodne predpokladali. Respondentky sme vyberali po známosti cez sociálne siete. Článok teda nie je objektívnou rešeršou o zastúpení žien v slovenskom IT, ale skôr zmapovaním rozdielnych pohľadov známych a kamarátok (ITčkárok) na túto tému.

EVA DANILLOVÁ (27)


1. Čo robíš a ako dlho si na súčasnej pozícií?
Momentálne som vedúca IT oddelenia v malej firme VM Telecom (firma je skôr známa pod produktovou značkou VIPTel. Mám na starosti dva tímy: programátorov (šesť chalanov) a systemákov/ sieťarov (šesť chalanov). Zaškoľujem však aj jedno dievča, ktoré bude mať v budúcnosti na starosti aj veľkoobchod. Spolupracujem s konateľom firmy a ostatnými oddeleniami na vytváraní produktov firmy a rozhodujem o technologickom vývoji. Vo firme som však už päť rokov, možno aj viac. Začínala som ako študentka a na pozícii systemák/ sieťar, resp. správca zariadení od firmy Cisco. A neviem presne koľko tu som, dva až dva a pol roka asi.

2. Ako si sa dostala k online/IT biznisu?
K IT som sa dostala tak, že som ho išla študovať na vysokú školu. Na vysokej škole som sa rozhodla, že namiesto hlúpeho zakladania papierov alebo účtovníctva, ktoré aj tak nikdy nebudem robiť, si radšej začnem zarábať v obore. Začala som pomáhať kamarátom so správou serverov, začala som chodiť na Cisco kurzy, zamestnala som sa ako IT administrátor, až som zakotvila v terajšej firme. Bavilo ma to a stále ma to baví. IT ponúka veľa možností a priestor na vlastnú tvorbu.

3. Čo so robila predtým?
Pracovala som v niekoľkých iných firmách, vždy som sa venovala – alebo som sa chcela venovať – IT, čiže rôzne veci ako IT administrátor, správa počítačov a sietí, kamarátom som pomáhala s drobnými IT vecami. Počas vysokej školy som pomáhala so správou serverov pre študentov.

4. Prečo robíš to, čo robíš, a čo ťa na tom baví?
To čo robím, robím hlavne preto, lebo ma to baví, a preto, že mám priestor na sebarealizáciu a vidím aj reálne výsledky. Mám podporu šéfa, čo je super pocit, ktorý mi dovoľuje neustále veci zlepšovať. Na mojej pozícii viem rozhodnúť, ako bude čo fungovať, a keď to funguje, som spokojná a hrdá na to, čo sme vytvorili v podstate od úplnej nuly :). V minulosti som si to všetko aj sama postavila, nakonfigurovala, otestovala, dnes už iba rozhodujem, kontrolujem a navrhujem, čo budeme implementovať. Robím v telekomunikačnom biznise a keď si človek predstaví, že postavil riešenie pre ľudí, ktorí to používajú, funguje im to a sú navyše aj spokojní, tak je rád, že niečo také mohol dokázať.

5. Aké je podľa teba postavenie žien v slovenskej online/IT brandži a chcela by si na tom niečo zmeniť?
Veľmi slabé. Baby sa do IT nehrnú, čo je škoda, pretože v mnohých veciach sú dôslednejšie ako chalani. Všeobecne existuje aj veľa predsudkov, že baby nemôžu byť také dobré ako chalani, ale, žiaľ, musím skonštatovať, že si za to môžeme aj samé, kedže reálne tu nie sú skoro žiadne ženy, ktoré by tento názor mohli vyvrátiť. Treba to troška zatraktívniť, ale to je ťažké, pretože ľudia sa vo všeobecnosti prestali vzdelávať. Pravdu povediac, nepoznám veľa žien v tomto odvetví, v tejto brandži musí žena najskôr dokázať, že niečo vie, až potom si získa rešpekt okolia. Inak však nemôžem povedať krivého slova :), chalani dokážu byť veľmi milí, na svoj tím nedám dopustiť.

„Keď bude viac žien v IT, tak sa aj tí chalani unormálnia :)“

6. Čo by si chcela zmeniť na súčasnej situácii žien v IT/biznis brandži?
Ťažko sa mi navrhujú zmeny, keď v podstate nemám nejaké veľké výhrady proti tomu, ako to je teraz. V IT by mohlo byť viac žien. Ženy by sa hlavne mali prestať báť učiť sa nové veci a nahovárať si, že niečo je také ťažké, že by to nezvládli. A chlapi by mali prestať odsudzovať a robiť si názor skôr, ako sa kolegyňa vôbec prejaví. Ale mám pocit, že to pôjde ruka v ruke :). Keď bude viac žien v IT, tak sa aj tí chalani unormálnia :).

7. Aké sú tvoje ďalšie kariérne plány?
Neviem, či sa také veci vôbec majú prezrádzať, ale v podstate ako vedúca IT oddelenia už ťažko môžem niekam rásť. Prešla som rôznymi pozíciami a zodpovednosťami, čiže mám prehľad o každej pozícii. Teraz by som rada videla, že robota, ktorú som spolu s mojimi tímami odviedla, nevyjde nazmar. A potom? Neviem, stále hľadám nové nápady, čo by sa dalo riešiť, paradoxne, väčšinou mimo IT, hlavne to musí mať nápad. Mám veľmi rada kreativitu a rada veci zlepšujem :). Takže možno niečo týmto smerom.

SVETLANA MARGETOVÁ (22)


1. Čo robíš a ako dlho si na súčasnej pozícií?
Momentálne pracujem v dvoch firmách. V prvej na pozícii backend programátor, čo okrem programovania zahŕňa aj návrh aplikácie, analytické vzory, návrh databázy a samotnú implementáciu. Momentálne už nekódim, lebo zastupujem pozíciu UIX špecialistu. V marci prechádzam do oddelenia mobilného vývoja pre iOS, čo je oveľa zaujímavejšie. V druhej práci, teda neviem, či to nazvať prácou, je to startup, pracujeme na novom systéme vzdelávania mladých ľudí v oblasti IT, zameranom na poznatky potrebné v 21. storočí. Tu pracujem ako CTO, čiže som zatiaľ jediný programátor v celej firme a prechádzam sama celým procesom od návrhu cez
analýzu až po implementáciu. Na pozícií som 6 mesiacov.

„Tak som si dala od školy rok a pol pauzu a pokračovala som vo svojej ceste k programovaniu“

2. Ako si sa dostala k online/IT biznisu?
K IT som sa dostala až na vysokej škole, aj keď s programovaním webov som začala už v pätnástich, keď ma oslovila kamarátka, aby som jej pomohla s vytvorením vlastnej webovej stránky. Začala som s HTML a potom som prešla k CSS, ktorý teraz používam všade, kde sa dá, aby stránky mali čo najlepší dizajn. Na vysokej mi ukázali, ako napísať reálne programy, ktoré riešia konkrétny problém. Z IT som sa tam však za tri roky nič nenaučila, alebo len veľmi málo, lebo sme mali väčšinou ekonomické predmety, a tak som si dala od školy rok a pol pauzu a pokračovala som vo svojej ceste k programovaniu. Najskôr som sa naučila algoritmy, osvojila si spôsob myslenia programátora a keď som prešla týmto veľmi ťažkým procesom, bolo to už len o zmene syntaxe konkrétneho programovacieho jazyka.

3. Čo si robila predtým?
Predtým som pracovala v Orange, kde som mala na starosti prevod súborov z formátu XML do správneho formátu, urobila som zopár programov v PHP a zároveň som bola pol roka na pozícii testera v SLSP, kde sme však netestovali manuálne ako naši starší kolegovia, ale písali sme VBA skripty pomocou QTP nástroja.

4. Prečo robíš to, čo robíš, a čo ťa na tom baví?
Robím to preto, lebo vždy som mala radšej matematiku ako slovenčinu. Rada som riešila logické a matematické úlohy s číslami a keď som zistila, že programovanie je abstraktné hranie sa s číslami, neodolala som. Všetci mi síce hovorili, že baby nemajú logické myslenie, ale nesúhlasím. Ide skôr o to, že baby nad tým nedokážu sedieť, alebo ich to nebaví až tak ako chalanov, aby prešli tou cestou k začiatkom práce s algoritmami a pochopeniu sveta ako objektov :). Mňa to baví, svojou prácou chcem ľuďom pomôcť, chcem vyvíjať nové programy, ktoré im uľahčia život.

5. Aké je podľa teba postavenie žien v slovenskej online/IT brandži a chcela by si na tom niečo zmeniť?
Ja to riešim, a nie je to OK :D. Každý na mňa pozerá, akoby som spadla z inej planéty. Keď som minulý rok písala bakalárku o Zende, chalani z Česka sa mi smiali, že určite ju spracujem iba teoreticky, lebo som baba. Keď som robila v SLSP, hovorili mi: tebe dáme napísať najmenej programov, keď nebudeš vedieť, spýtaj sa kolegu Vinca, programátora. V súčasných dvoch prácach som však braná veľmi pozitívne, všetci sa tešia, že do programátorského tímu prišlo dievča, dlho tomu ani nemohli uveriť. Ani v jednom z mojich predchádzajúcich piatich zamestnaní na pozícii IT však nebolo žiadne iné dievča.

6. Čo by si chcela zmeniť na súčasnej situácii žien v IT/biznis brandži?
Bola by som veľmi rada, keby programovali aj iné dievčatá. Zopár ich aj poznám, len sú dosť utiahnuté. Vediem k tomu aj svoje kamarátky, všetkým vravím, že nemajú začínať hneď s nejakým programovacím jazykom, ale najskôr sa majú naučiť riešiť logické úlohy, a myslím si, že sa celkom chytajú a začalo ich to baviť.

7. Aké sú tvoje ďalšie kariérne plány?
Mojím snom je nepremárniť rok voľna zo školy a naučiť sa v praxi čo najviac, kým mám ešte čas. V budúcnosti sa zameriam už asi iba na vývoj mobilných aplikácií, lebo v nich vidím potenciál na najbližších sedem rokov vývoja. Keď sa chcem odreagovať, venujem sa UX/UI, takže ak si budem chcieť zachrániť nejaké vlasy na hlave a nezošedivieť, budem sa venovať v budúcnosti už iba UIX. Nemám v tom ešte jasno :D. Možno sa na to vykašlem a pôjdem zatepľovať paneláky do Trnavy, už som mala aj také stavy :D.

ALŽBETA KOVÁČOVÁ (25)


1. Čo robíš a ako dlho si na súčasnej pozícií?
Šéfujem analytickému oddeleniu v Pixel Federation. Je to slovenská spoločnosť patriaca medzi top 20 vývojárov hier na Facebooku v regióne EMEA. V skratke by sa dalo povedať, že mojou prácou je zabezpečovať našim herným tímom pohľad na ich hru, identifikovať v nej problémy a poskytovať hrám informácie pre strategické (a operatívne) rozhodnutia. S mojím tímom teraz budujeme systém na zber, spracovanie a analýzu všetkých relevantných dát z hier. Celé je to o komunikácii s producentmi hier, o databázach a dátach v nich, o ich spracovaní, vizualizácii a, čo je hlavné, o objavovaní akcieschopných znalostí, ktoré pomôžu hrám rásť. N a momentálnej pozícii som tri mesiace.

„NIKDY som sa nechcela venovať IT alebo online biznisu“

2. Ako si sa dostala k online/IT biznisu?
Na úvod by som rada povedala, že som sa NIKDY nechcela venovať IT alebo online biznisu. Chcela som riešiť obchodné právo alebo ekonómiu, len nie to, čo robím teraz. V pätnástich mi dal brat rýchlokurz HTML a CSS. Úplne ma to chytilo a webom som ostala verná. Chvíľu som si ich tvorbou aj privyrábala. Tesne pred nástupom na vysokú som s kamarátom spustila portál burzaskript.sk. Bol to môj prvý veľký projekt a v podstate vstup do online biznisu. Z podnikateľského hľadiska to nebol práve domyslený projekt, no som hrdá, že stále funguje a ľudia ho používajú. Študovala som hospodársku informatiku na FEI v Košiciach. Sústredila som sa hlavne na marketing, moja diplomovka sa zaoberala vplyvom sociálnych sietí na e-commerce. To ma naviedlo na webovú analytiku a jemne aj na analýzu dát ako takú. V USA som dostala príležitosť pracovať na analýze dát zo sociálnych sietí, čo bolo skvelé. V Pixli som prešla na analýzu hier, v čom som sa už úplne našla.

3. Čo so robila predtým?
Som vlastne taký čerstvý absolvent. Minulý rok som ukončila FEI v Košiciach. Počas strednej a vysokej školy som robila webové stránky, spravovala e-shop, potom som prešla na online marketing a webovú analytiku. Počas školy som bola na stáži v nadnárodnej spoločnosti v Holandsku, kde som riešila databázy. Hneď po škole som išla na „výlet“ do USA, kde som mala príležitosť pracovať ako „product strategist“ v startupe, ktorý sa venoval analytike nad Pinterestom. Môj plán vrátiť sa do NYC zmarila ponuka od Pixel Federation, kde som nastúpila ako analytička na data-mining oddelenie.

4. Prečo robíš to, čo robíš, a čo ťa na tom baví?
Analytika nad hrami mi ponúka to, čo zatiaľ nič iné. Je to kombinácia kreatívy (pracujem s desiatkami umelcov a kreatívcov) a „hardcore“ analytiky. Zisťovať z dát, čo na akých hráčov funguje, a mať možnosť experimentovať s hrou tak, aby to fungovalo ešte lepšie, je úžasné.

5. Aké je podľa teba postavenie žien v slovenskej online/IT brandži a chcela by si na tom niečo zmeniť?
Na Slovensku poznám v mojej brandži len málo mužov, nie to ešte žien. Nemám pocit, že by boli nejako utláčané alebo niečo podobné. Samozrejme, občas sa nájde chlap, ktorý vám to dá poriadne vyžrať. Verím však tomu, že ak je človek šikovný a chce, tak na pohlaví vôbec nezáleží. Na druhej strane, ak príde na pohovor na IT pozíciu muž a rovnako schopná žena, s najväčšou pravdepodobnosťou bude uprednostnený muž (ak nezohráva rolu man/woman ratio politika atď.). Žena musí byť na to, aby sa presadila, jednoducho lepšia ako muž. Byť rovnako dobrá nestačí.

6. Čo by si chcela zmeniť na súčasnej situácii žien v IT/biznis brandži?
Z mojej skúsenosti sú ženy v IT zvyknuté pracovať s mužmi, sú zvyknuté na ich hlúpe vtipy a nijako zvlášť im to nevadí. Na Slovensku nemáme výrazné IT ženské osobnosti, resp. sa o nich veľmi nehovorí. Tiež sa ani organizovane nestretávame, čiže akoby sme ani neexistovali. Splývame s davom (mužov). Vo Viedni mali prednedávnom workshop o programovaní len pre ženy. V ETSY.com platia ženám kurzy programovania, len aby nás bolo v tejto oblasti viac. Možno by to mohlo fungovať, neviem. Mňa osobne vždy motivuje, keď vidím ženy vo vysokých IT pozíciách rozprávať na konferenciách, alebo keď o nich čítam články. Rovnako to mení pohľad mužov na ženy v IT.

7. Aké sú tvoje ďalšie kariérne plány?
Zatiaľ ma napĺňa to, čo robím. Možno sa jedného dňa zbalím a odídem pracovať do zahraničia, alebo si založím vlastný projekt. V tejto chvíli viem len to, že sa budem snažiť robiť to, z čoho budem mať pocit, že ma urobí šťastnou, nech je to čokoľvek. Myslím si však, že ostanem pri online biznise :).

Na naše otázky odpovedali aj ďalšie baby (Iveta Jurčíková, Alena Červeňanská, Marta a Andrea). Čítajte viac v našom pdf dokumente Ženy v technologickom svete

Dámam ďakujeme za odpovede, a vám ponúkame ešte zaujímavé zdroje k téme:
– Pri mailovaní s babami som sa dozvedela aj o iniciatíve Aj ty v IT, ktorá predstavuje ďalšie tváre.
– Ak by vás zaujímali dámy z Česka, pomerne veľa sa o nich píše na Zkus IT.
– Prečo vlastne by malo byť viac báb v tech biznise? Jedna z odpovedí spomína aj internet ako najväčší spoločný projekt civilizácie, v ktorom by ženy jednoducho nemali chýbať.
– O tejto téme sa píše aj na Forbes či ComputerWorld.
– Zoznam vplyvných žien v svetovom IT nájdete v rôznych zdrojoch, rebríček z BusinessInsider patrí medzi najstručnejšie a najzaujímavejšie.
– List developerky venovaný jej neteri, ktorá asi raz bude tiež tech ženou. Autorku nájdete na Twitteri ako @bitchwhocodes

6 odpovedí na “Ženy v technologickom svete”

Jen poznamka, ztratka UIX nic neznamena. User experience dohlizi na cely soubor prvku, se kterym uzivatel prijde do styku. Rozhrani je jenom jeden z techto prvku 🙂

Odpovedať

Ano UIX nic neznamena, je to oddelene UI a UX a UI je iba podcastou celkou UX do ktoreho patria aj ine prvky

Odpovedať

jee kamoska tu je 😀 Sveta je super a rozhodne patri medzi pekne IT-ckary a taktiez velmi mila a starostliva baba, tak isto ako jej kody su bezchybne 🙂

Odpovedať
Aké to je, byť ženou v IT? Rozhovor s Tinou Ličkovou - FEMINIZM.UShovorí:

[…] si pracovala vo Websupporte na pozícii šéfky marketingu, napísala si blog o ženách v technologickom svete. Čo ťa k tomu […]

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *