Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Zákulisie

Disky zadržané políciou po 2 rokoch vrátené

Polícia 10.6.2009 vrátila spoločnosti WebSupport zadržané disky. Dňa 27.júna 2007 polícia z housingového centra zhabala servery spoločnosti WebSupport kvôli možnej súvislosti s kauzou prieniku do siete NBÚ.

Prípad prieniku do Národného bezpečnostného úradu SR bol medializovaný približne na jar roku 2006, po ňom v stredu 27.6.2007 doobeda boli na základe údajnej stopy smerujúcej k serveru spoločnosti WebSupport zadržané servery spoločnosti.

Konanie polície vyvolalo vlnu protestných reakcií zo strany blogerov a ostatnej odbornej a širokej verejnosti. Prípad bol taktiež zverejnený v mnohých médiách. Servery sa aj vďaka mediálnemu tlaku vrátili WebSupport-u nasledujúci deň. Polícia si nechala po jednej kópii diskov z RAID poľa. Takto bolo možné zapojiť do prevádzky servery bez toho, aby bolo nutné disky pre políciu kopírovať.

„Vyšetrovanie by malo trvať ešte približne mesiac“, oznámil vyšetrovateľ pri preberaní diskov konateľovi WebSupport-u, Michalovi Trubanovi. „V kauze nebol obvinený nikto z našej spoločnosti ani z užívateľov serverov, polícia na diskoch nič nenašla.“, povedal pre portál zive.sk Michal Truban, „Myslím si, že zo strany polície išlo o nedorozumenie a po týchto skúsenostiach polícia dnes už nikomu nezoberie „len tak“ všetky servery.“,.

„Problémy zo zadržaním diskov ako takých sme už potom nemali takmer žiadne, vedeli sme fungovať aj bez nich. Teraz sú už pre serverové riešenia, ktoré robíme, vlastne nepoužiteľné. Ak si správne pamätám, bolo to dokopy okolo dvoch terabajtov.“ uviedol ďalej Michal Truban pre sme.sk. „Túto kauzu sme nakoniec prežili v poriadku. Ale hlavne vďaka obrovskému tlaku, ktorý sa na nich vyvinul a rýchlemu vráteniu serverov.“

Podľa zive.sk hovorkyňa Prezídia Policajného zboru je prípade krátko pred jeho ukončením a dovtedy nebudú poskytovať bližšie informácie.

Michal Truban v rozhovore pre sme.sk zhodnotil to čo sa stalo nasledovne: „Ja to neberiem nijako tragicky. Snažím sa brať všetko pozitívne.

Podstatné je, že sa nám v biznisie naďalej veľmi darí a počet klientov stúpa. Samotné zhabanie serverov bola pre mňa obrovská skúsenosť, vďaka ktorej som sa veľa naučil o byrokracii, krízových situáciach a internetovej komunite. Takže hodnotím to kladne, ale žeby som to chcel zažiť znova, povedať nemôžem.“

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

9 odpovedí na “Disky zadržané políciou po 2 rokoch vrátené”

Je mozne pozadovat refundaciu za usly zisk od policie/statu ? Pripadne zalovat policiu ?

Odpovedať

Čo ste čakali, inšpekcia je tu na to, aby kryla nezákonné konanie policajtov.
Obracať sa na inšpekciu nemá zmysel, väčšiu šancu by ste mali, ak by ste sa sťažovali na na prokuratúre.

Odpovedať

keby si pani „admini“ nedavali hesla typu nbu123 tak si myslim ze by bolo vsetko v poriadku, vynnika treba hladat niekde inde a nie na diskoch kyberie a websupportu

Odpovedať

boze ta kauza o nbu a cela ta disko’teka okolo toho, to bola strasna fraska, radsej by som dal tym polisom vymienat disky u nas a nie ‚lustrovat‘ to, do coho im nic nie je.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *